Mode is natuurlijk een glitter and glamour industrie. Een industrie met stijlvolle ontwerpers, prachtige modellen en veel geld. Maar de mode-industrie is ook de op een na meest vervuilende industrie ter wereld. Het wereldwijd produceren en vervoeren van kleding zorgt voor gigantisch veel CO2 uitstoot, watergebruik en daarnaast worden er elk jaar ook miljoenen tonnen aan textiel weggegooid. Hier komt ook nog bij kijken dat de werkomstandigheden in de fabrieken waar kleding wordt geproduceerd vaak zeer erbarmelijk zijn. Deze structurele problemen worden nu dan ook steeds vaker aangekaart en er zijn modemerken die proberen een beter voorbeeld te geven. Als consument is het beste wat je kunt doen om deze problemen in de mode-industrie te verhelpen, kleding kopen van duurzame en eerlijke bedrijven. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal van de beste duurzame modemerken.

Veja sneakers

Om maar bij de voeten te beginnen, het eerste merk waar we het over willen hebben is Veja. Dit sneakermerk is opgericht door twee Franse designers in 2003 die ook zagen dat het inde mode industrie tijd was voor verandering. De twee mannen besloten dat ze bij hun merk er ontzettend op zouden letten dat zowel de duurzaamheid als de werkomstandigheden van hun werknemers beter zou worden. Ze hebben onderzoek naar het gehele productieproces van andere sneakers en realiseerden zich dat dit helemaal opgebroken moest worden. Op dit moment maken ze schoenen uitsluitend van biologisch katoen, verantwoord geoogst wild rubber en plantaardig gelooid leer. De Veja dames sneakers zijn stijlvol en stoer. Je kunt ze onder andere bestellen op www.vanarendonk.nl.

Alternative Apparel

Alternative Apparel is een modemerk dat eco-vriendelijke en ethisch geproduceerde kleding maakt zowel voor mannen als vrouwen. Ze kiezen voor een simpele, moderne en comfortabele stijl. Hun kleding wordt alleen gemaakt met duurzame materialen zoals organisch katoen, en gerecycled polyester. Daarnaast let het merk ook ontzettend op het watergebruik bij de productie van de kleding. Ze letten er daarbij op dat niet alleen hun kleding ecologisch vriendelijk wordt geproduceerd maar ook het verpakkingsmateriaal waarin het wordt geproduceerd.

People Tree

Een van de allereerste modebedrijven die duurzame mode begon te produceren is het merk People Tree. Al in 1991 zijn ze er mee bezig vanuit Londen. De periode aan het begin van de jaren negentig was juist een tijd waar de mode-industrie steeds meer naar massa geproduceerde, synthetische materialen ging en daardoor steeds vervuilender werd. Maar People Tree ging een andere kant op. Zij kozen ervoor om organische materialen te gebruiken.