Ben je op zoek naar een nieuwe vloer die perfect past bij jouw wensen? Dan is de kans groot dat je door de vele soorten opties even niet meer zo goed weet waar te beginnen. Want kies je voor een PVC vloer, een laminaatvloer, een visgraat vloer, toch voor tapijt, of ga je misschien wel echte vloertegels (laten) leggen? In dit artikel lees je alles over één de meest populaire vloersoorten: laminaat. 

Welke soorten laminaatvloeren zijn er? 

Laminaat is een heel krachtig materiaal wat bestaat uit verschillende lagen. Laminaatvloeren zijn er in vier verschillende categorieën. Dit zijn:

  1. DPL: DPL staat voor Direct Pressed Laminate. Deze vloer bestaat uit vier lagen. De bovenste laag bevat kunststof, hieronder zit een laag met decoratief papier, daaronder zit een laag die bestaat uit (gedroogde) houten vezels met hars en de onderste laag is van kunststof. 

  2. HPL: De afkorting HPL staat voor High Pressured Laminate. Dit soort laminaat bestaat uit dezelfde opbouw als DPL, maar heeft meerdere kunststof bovenlagen. Een HPL vloer is dus zeer goed geschikt voor jou als je zoekt naar een vloer die extra goed tegen een stootje kan.

  3. CPL: De afkorting CPL staat voor Continuous Pressed Laminate. Deze vloeren zijn in veel opzichten hetzelfde als de HPL vloeren, maar hebben een dunne bovenlaag. 

  4. DLP: Direct Laminate Printing. Dit type vloer heeft een bedrukte onderlaag, waardoor de papieren laag die ter decoratie wordt toegevoegd aan vloeren zoals HPL niet meer nodig is en weggelaten wordt. 

De juiste kwaliteit laminaatvloer kiezen

Een belangrijk punt bij het kiezen van het laminaat voor jouw vloer, is de kwaliteit van het laminaat. Wanneer je de vloer intensief gebruikt en er dus veel op gelopen wordt, heb je een hogere kwaliteit laminaatvloer nodig dan wanneer er weinig gebruikgemaakt wordt van de ruimte waar de vloer in ligt. Bij een ruimte die je veel gebruikt, kies je het beste voor de kwaliteitsklasse 32/AC4. Bij ruimtes die minder intensief gebruikt worden, zoals de slaapkamer, is een laminaatvloer met de klasse 31/AC3 meer dan voldoende. 

Het design van jouw laminaatvloer

Wanneer je het type laminaatvloer gekozen hebt, kun je nog kiezen voor tal van uiteenlopende designs en vormen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor vloeren die lijken op echte massief houten vloeren, of tegels van laminaat die vrijwel niet te onderscheiden zijn van echte natuurstenen. Daarnaast kun je kiezen voor visgraat laminaat. Visgraat vloeren zijn vloeren die een mooi visgraatmotief bevatten die je op een gemakkelijke manier in je vloer kunt verwerken. Wanneer je een laminaatvloer gaat aanschaffen, kun je dus kiezen uit tal van uiteenlopende opties die passen bij jouw persoonlijke wensen en behoeften.