Het uitlaten van je hond in het donker toch wat minder vanzelfsprekend dan op klaarlichte dag. Het grootste verschil, je raad het al: je kan je hond beter in de gaten houden wanneer het buiten licht is. Om hier meer grip op te krijgen, zijn hier een paar tips om je hond beter en veiliger uit te kunnen laten in het donker.

Dezelfde route lopen

De eerste tip heeft alles te maken met de route die je loopt. Honden kunnen relatief goed de weg onthouden, vaak kan een hond met een aantal keer dezelfde route al zelf de weg terug vinden als dat nodig is. Dit maakt bijna geen verschil in het donker. Dus wanneer je ervoor zorgt dat de hond de route goed kent, zal het voor hem een stuk makkelijker zijn om in het donker de weg te vinden.

Zorg dat jullie te zien zijn

Net als dat wij gaan hardlopen ’s avonds met verlichting om onze armen, is net zo handig om de hond verlichting geven. Hierdoor zie je een stuk beter waar de hond heen gaat en wat er om de hond heen gebeurd. Stel je voor, de hond snelt de bosjes in, zonder verlichting hond was er een grote kans dat je de hond kwijt was geweest. En eigenlijk geldt hetzelfde voor het baasje. Als het voor jou fijn is om de hond te zien, klopt het ook dat de hond de weg moet terug kunnen vinden naar jou. Draag dus zelf ook verlichting. Je kan een halsband halen die verlicht, of zelf verlichting om je armen ook doen.

Laat de hond vaak lopen ’s nachts

Als je wilt dat de hond geen problemen heeft met het wandelen in het donker, is het een kwestie van vaak erop uit gaan in het donker. Hoe meer een hond gewend is in het donker, hoe makkelijker het gaat tijdens het uitlaten. Immers gaat de hond steeds sneller acclimatiseren en is de hond ook minder snel bang of paranoïde.

Houd de hond bij je

Je hond kwijtraken op de dag is vervelend, laat staan ’s nachts. Het is tijdens het uitlaten in het donker van belang dat je de hond aan de lijn houdt. Tenzij je op een hele verlichte straat loopt, maar anders is de kans groot dat je de hond kwijt raakt, niet omdat hij ver weg is, maar omdat je hem ontzettend lastig kan zien wanneer hij helemaal achterin de bosjes zit.