Heb je eindelijk besloten dat het tijd is om al die belangrijke geluiden in je leven weer volledig te kunnen horen, en je gehoorschade aan te pakken? Fantastisch! Vaak duurt het maar liefst zeven jaar voordat mensen de beslissing maken om hulp te zoeken. Dat zijn een hoop gemiste gevatte opmerkingen, belangrijke details uit zakelijke overleggen, liedjes van vogels, liefkozende woorden van geliefden en het gelach van je kinderen.

In feite zal het herstellen van je gehoor niet alleen bijdragen aan het verbeteren van je vermogen tot communicatie, maar ook je gezondheid. Het is dus meer dan een zegen voor je oren alleen! Maar een gehoorapparaat kopen is niet goedkoop. En daarom is het van belang goed geïnformeerd de juiste keuze te maken. De volgende zaken zijn daarom raadzaam voor de aanschaf van een gehoorapparaat.

1. Gehoortest

Vanzelfsprekend is het van belang een grondig gehooronderzoek te verrichten van een professional. Gehoortesten zijn eenvoudig en niet pijnlijk. Vaak worden de testen door verzekeringsmaatschappijen gedekt.

2. Prioriteitslijstje

 Bij je eerste bezoek aan de gehoorsdeskundige zal meer dan alleen je gehoor worden onderzocht. Ook zullen jullie het uitgebreid gaan hebben over je levensstijl. Wat is voor jou belangrijk om te horen in het leven? Is het van jou belangrijker om je favoriete tv-show goed te kunnen horen, of je collega’s bij een overleg? Misschien wil je wel draadloos muziek kunnen streamen naar je gehoorapparaat tijdens je dagelijkse ommetje. Ben je een concertganger, of wil je juist 1 op 1 gesprekjes makkelijker kunnen verstaan? Maak duidelijk waar je prioriteiten liggen en communiceer deze duidelijk naar je gehoorsdeskundige, zodat jullie samen de juiste producten kunnen uitzoeken.

3. Financieel plan

Helaas kunnen de kosten van een gehoorapparaat flink oplopen. Doe je huiswerk goed om het financiële plaatje te kunnen realiseren. Bekijk de mogelijke constructies die je zorgverzekeraar aanbied.

4. Medische gronden

Een gehoortest kan nieuwe informatie aan het licht brengen. Zo kan deze uitwijzen dat de oorzaak van je gehoorschade een medische conditie is, of dat deze er aan bijdraagt. In dit geval is het raadzaam ook een dokter te bezoeken voor je je gehoorapparaat aanschaft.

5. Wees realistisch

Hoe geavanceerd de nieuwste technologieën vandaag de dag dan wel niet moge zijn, een gehoorapparaat kan nooit volledig natuurlijk horen nabootsen. Dat betekent dat in extreem rumoerige omgevingen, waar ook normale mensen moeite hebben elkaar te verstaan, dit ook voor je gehoorapparaat een uitdaging zal zijn.

Wanneer je eenmaal een gehoorapparaat hebt aangeschaft, zal het even duren voordat je hersenen gewend zijn aan al deze nieuwe impulsen. Geef jezelf daarom de tijd er aan te wennen en overhaast het niet. Omring jezelf met vrienden en familie die geduldig met jou willen oefenen.