Niet alle bedrijven hebben een fulltime wagenparkbeheerder. Er is vaak een manager die deze taak erbij doet. Daarom moet het wagenpark op een slimme en handige manier gemanaged worden. Een fleet management software biedt hier de oplossing voor. Deze bieden inzicht in het brandstofverbruik, locaties, veiligheid, efficiëntie en productiviteit. Via de software is een manager altijd op de hoogte op welk tijdstip een levering aankomt bij de klant, het rijgedrag van de chauffeurs en kunnen er zelfs besparingen op brandstof gerealiseerd worden. We vertellen u meer over hoe u de fleet management software kunt inzetten in dit artikel. 

Nauwkeurig live locatie volgen

Waar het hele systeem natuurlijk om draait is om inzicht te geven waar het transport zich bevindt. Als u hiervan op de hoogte bent kunt u uw klanten juist en duidelijk informeren over de verwachte leveringstijd. Ook is het makkelijk om te bepalen welk voertuig het meest efficiënt ingezet kan worden voor een spoedklus. De software geeft tevens inzicht in de actuele status van het verkeer. De chauffeurs zullen om files geleid worden zodat de levering op tijd aankomt bij de klant. 

Snelle communicatie met uw medewerkers

De fleet management software biedt u de optie om snel te kunnen communiceren met uw medewerkers. Als er een spoedklus binnenkomt kunt u uw medewerkers direct op de hoogte stellen en de route aanpassen in het systeem. Op deze manier wordt de workflow niet onderbroken. 

Voertuigonderhoud 

De levensduur en de onderhoudskosten van voertuigen kunnen hoog oplopen in de kosten. Het is belangrijk om de onderhoudsbeurten consequent bij te houden. Met behulp van de fleet management software stelt u in een handomdraai een onderhoudsschema op. Zo kunt u eenvoudig informatie bijhouden voor preventief onderhoud en reparatie onderhoud. Hierin staan bijvoorbeeld de kilometerregistratie, aantal gedraaide motoruren en brandstofgebruik. Met behulp van de fleet management software kunnen managers ook het aantal storingen, startpogingen, wegsleep acties en spoedherstellingen volgen. Hierdoor is het mogelijk om patronen te herkennen. Hierdoor kan het probleem aangepakt worden of het onderhoudsschema kan worden aangepast.  

Veilig rijden 

Als het op veiligheid aankomt dan kan een fleet management software ook zeker goed helpen. Wist je dat 30% van de dodelijke verkeersongevallen komt door snelheid? Daarom is het rijgedrag van de  bestuurders een belangrijk onderdeel van de software. Het geeft near-real-time waarschuwingen en meldingen af wanneer er gevaarlijk rijgedrag wordt vertoond. Met behulp van dashboard camera's kunnen de managers bestuurders incidenten, zoals te hoge snelheden of te hard door de bocht gaan controleren. Vervolgens kunnen zij de chauffeurs hierop aanspreken. 

Fleet management software om brandstof te besparen

Brandstof besparen kan een best lastige taak zijn. Vooral met de schommelende prijzen kan het plannen een hoop gedoe zijn. Maar één ding is zeker het besparen ervan is een prioriteit, zowel voor de kosten als het milieu. De software biedt daarom de optie om brandstof te tracken. De manager kan bijvoorbeeld  erachter komen of de motor onnodig en verspillend stationair draait en de chauffeurs hierop aanspreken. Volgens een recente studie kan een vermindering van 10% in de brandstofkosten resulteren in een winststijging van 31%. Dit heeft natuurlijk een enorme impact op uw rendement en totale winst. 

Efficiëntie verhogen met behulp van rapportages 

De fleet management verzameld bruikbare informatie en zet het om in rapporten. Het is zoveel meer dan alleen het volgen van de locatie van voertuigen. De rapporten geeft u de kans om te begrijpen waar er mogelijk verbeteringen gemaakt kunnen worden Dat kan zijn in routes, onderhoud, veiligheid etc. Ook heeft de software automatische ritregistratie die helpt bij het reduceren van het aantal administratieve uren en ook om fiscale boetes te verminderen.