Nederland fietsland! Nergens ter wereld wordt er zoveel gefietst als bij ons in Nederland. Nederlanders fietsen overal naartoe: naar huis, naar het werk, naar de supermarkt… Fietsen is vaak de snelste verbinding, en nog hartstikke gezond ook. En nergens ter wereld zijn er zoveel fietsen per inwoner als in Nederland. Ben jij nou toevallig nog op zoek naar een nieuwe fiets? Lees deze blog voor wat tips hoe jij de perfecte heren- of Damesfiets uit zoekt!

Formaat

Het begint allemaal met de framemaat. Hoe vaak zie je wel niet mensen fietsen op een fiets die eigenlijk te klein is… Behalve dat dit je fietscomfort niet ten goede komt is dit ook nog eens onprettig voor je lichaam. Zo krijg je snel last van je rug, knieën of polsen. Zorg daarom dat je het juiste formaat fiets kiest, en laat deze door een fietsenmaker afstellen op jouw lichaamslengte. Soms maakt een zadel van een paar cm hoger of lager al een wereld van verschil. Juist omdat we in Nederland zoveel fietsen is het van belang dat je fiets goed bij jouw lichaam past.

Versnellingen

Wil je een fiets met of zonder versnellingen? Het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Versnellingen zijn fijn als je langere afstanden fietst, of als je vaak te maken hebt met veel wind. Zoals bijvoorbeeld in de situatie waarin je dagelijks een flink aantal kilometers op een rechte, lege (land)weg fietst. Maar versnellingen vragen wel om onderhoud en kunnen af en toe kapot gaan. De keuze is aan jou, hoe ziet jouw fietsgedrag eruit? Denk eens goed na over of en wat versnellingen voor jou zouden kunnen betekenen.

Elektrisch?

Nog een overweging die je kunt maken is de keuze of je voor een ‘normale’ of een elektrische fiets gaat. Wat past het beste bij jou en je behoeften? Maak een goede afweging en denk er rustig over na. Hoeveel kilometer fiets je bijvoorbeeld per week? En hoe zien je fietstochtjes eruit? Zijn dit veel verschillende korte tochtjes, of juist elke dag een lang stuk? Een elektrische fiets is vaak een flink stuk duurder dan een normale fiets, maar kan alsnog de passende keuze zijn. Veel mensen merken bijvoorbeeld dat ze na aanschaf van een elektrische fiets vaker de fiets nemen, met name voor korte stukjes waar ze eerst met de bus of auto gingen. Zo spaar je weer benzinekosten of de prijs van een bus ticket, en uiteindelijk kan een elektrische fiets dan een goedkopere optie blijken.